(eerlijke) kans ???

Continue & discrete verdelingen, toevalsveranderlijken, betrouwbaarheidsintervallen, correlaties.
Plaats reactie
lisamy
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 jun 2009, 06:57

(eerlijke) kans ???

Bericht door lisamy » 04 jun 2009, 07:11

Binnen ons bedrijf worden onder 120 medewerkers 23 "niet-ziek-zijn" prijzen verloot, nml 3x 1000,- en 20 x 50,-
Men is begonnen in een soort tombola om eerst de 20 kleine prijzen van 50,- te trekken. De 20 winnende medewerkers werden meteen uit de tombola gehaald. Daarna werden een voor een uit de overgebleven 100 medewerkers de 3 hoofdprijzen van 1000,- getrokken.
Nu is er een heftige discussie losgebarsten. Een deel van de medewerkers(waaronder ik zelf) is van mening dat eerst de hoofdprijzen getrokken hadden dienen te worden om iedereen evenveel kans op 1000,- te bieden. Immers de 20 medewerkers die een kleine prijs hebben gewonnen en daardoor uit de tombola zijn gehaald hebben o.i. NIET meegedongen naar een van de hoofdprijzen. De andere groep medewerkers is van mening dat het niets uitmaakt met welke prijs je begint aangezien statistisch iedereen evenveel kans maakt op een van de hoofdprijzen.
Wie weet de juiste oplossing/benadering van dit vraagstuk en kan dit toelichten zodat ons "probleem" voor eens en altijd uit de wereld is geholpen.
Alvast hartelijk dank voor de moeite!!

tsagld
Vergevorderde
Vergevorderde
Berichten: 341
Lid geworden op: 23 mar 2009, 12:07
Contacteer:

Re: (eerlijke) kans ???

Bericht door tsagld » 04 jun 2009, 14:12

Het gaat hier om een kansberekening 'zonder terugleggen'. M.a.w. niemand krijgt meer dan één prijs.

Toen de eerste 20 lootjes getrokken werden, had iedereen evenveel kans om getrokken te worden. Maar iedereen had ook evenveel kans om NIET getrokken te worden, en dus daarna kans te maken op € 1.000,-.
Het is dus volledig eerlijk verlopen.

Als je van te voren aan de medewerkers had gevraagd wat ze wilden, eerst de grote prijzen en daarna de kleine, of andersom, wat zouden de medewerkers dan zeggen? Op dat moment zijn er nog helemaal geen prijzen getrokken.

Plaats reactie