Relatieve en absolute fout
Geplaatst: 17 feb 2014, 15:42
Lieve mensen,
Moet voor werk iets uitzoeken, maar dit is alweer zo lang geleden!
Ik heb 350 producten op een dag. Deze dienen minimaal 45 graden te zijn. Ik heb een steekproef genomen van 70 producten. (deze zou groot genoeg moeten zijn volgens mijn berekenen).
Resultaten:
In de steekproef van de 70 waren er 2 "te koud" en dus afgekeurd.
In het verleden gedane onderzoek bleek er van de 350, 24 "te koud" te zijn (of 93% goed).
Wat is dan mijn absolute en relatieve fout? Antwoord prima, maar ook gelijk uitleg graag ivm eventuele toekomstige proeven!
Edit: Minimale temperatuur is 45 graden, gemiddelde was 53.02 bij de steekproef. Oude onderzoek was het gemiddelde 50.3
Mijn dank is groot!
gr.
Moet voor werk iets uitzoeken, maar dit is alweer zo lang geleden!
Ik heb 350 producten op een dag. Deze dienen minimaal 45 graden te zijn. Ik heb een steekproef genomen van 70 producten. (deze zou groot genoeg moeten zijn volgens mijn berekenen).
Resultaten:
In de steekproef van de 70 waren er 2 "te koud" en dus afgekeurd.
In het verleden gedane onderzoek bleek er van de 350, 24 "te koud" te zijn (of 93% goed).
Wat is dan mijn absolute en relatieve fout? Antwoord prima, maar ook gelijk uitleg graag ivm eventuele toekomstige proeven!
Edit: Minimale temperatuur is 45 graden, gemiddelde was 53.02 bij de steekproef. Oude onderzoek was het gemiddelde 50.3
Mijn dank is groot!
gr.