Pagina 1 van 1

Relatieve en absolute fout

Geplaatst: 17 feb 2014, 15:42
door grotesmurf5
Lieve mensen,

Moet voor werk iets uitzoeken, maar dit is alweer zo lang geleden!

Ik heb 350 producten op een dag. Deze dienen minimaal 45 graden te zijn. Ik heb een steekproef genomen van 70 producten. (deze zou groot genoeg moeten zijn volgens mijn berekenen).

Resultaten:

In de steekproef van de 70 waren er 2 "te koud" en dus afgekeurd.

In het verleden gedane onderzoek bleek er van de 350, 24 "te koud" te zijn (of 93% goed).

Wat is dan mijn absolute en relatieve fout? Antwoord prima, maar ook gelijk uitleg graag ivm eventuele toekomstige proeven!

Edit: Minimale temperatuur is 45 graden, gemiddelde was 53.02 bij de steekproef. Oude onderzoek was het gemiddelde 50.3

Mijn dank is groot!

gr.

Re: Relatieve en absolute fout

Geplaatst: 17 feb 2014, 18:28
door arno
De absolute fout is altijd gelijk aan de helft van de eenheid van het laatst gegeven cijfer, dus als je bijvoorbeeld een temperatuur tot op een tiende graad nauwkeurig meet geeft dat een absolute fout van 0,05 graden. De werkelijke waarde zal dan dus maximaal 0,05 graden van de gemeten waarde verschillen. De relatieve fout vind je door de absolute fout door de gemeten waarde te delen. Door de relatieve fout met 100 te vermenigvuldigen vind je de procentuele fout.

Re: Relatieve en absolute fout

Geplaatst: 17 feb 2014, 18:58
door grotesmurf5
Hallo Arno,

Allereerst bedankt voor je antwoord! Het is blijkbaar toch wat langer geleden dan ik dacht, want het kwartje wilt nog niet helemaal vallen. Ik heb de temperaturen eerst in een dal en toen in een piektijd opgemeten. Dit gaf de volgende resultaten:

61 56
54 58
48 61
43 62
60 59
46 58
48 57
52 57
44 56
60 56
46 56
51 59
58 62
46 66
52 64
63 62
46 61
54 43
47 61
49 59
43 59
66 57
58 57
60 57
56 55
47 55
49 53
46 53
66 51
59 47
53 54
47 52
61 50
64 49
61 49

Tijdens de dal zijn er twee defecten naar boven gekomen, in de piek, vlak voor levering dus geen defecten. Als je me nog eenmaal wilt helpen, graag!

gr.